top of page
Samo Sagadinj

Rast mikroorganizmov. Tabela s prikazom hitrosti rasti bakterij, plesni in kvasovk pri različnih temperaturah



Spodnja tabela, prikazuje hitrost razmnoževanja bakterij, plesni in kvasovk v enotah delitev na uro (delitve/uro) pri različnih temperaturah. Vrednosti so približne in temeljijo na splošnih trendih rasti mikroorganizmov pri različnih temperaturah.

Temperatura (°C)

Bakterije (delitev/uro)

Plesni (delitev/uro)

Kvasovke (delitev/uro)

4 °C

0,01 - 0,02

0,01 - 0,02

0,01 - 0,02

5 °C

0,02 - 0,03

0,02 - 0,03

0,02 - 0,03

6 °C

0,03 - 0,04

0,03 - 0,04

0,02 - 0,03

7 °C

0,05 - 0,06

0,05 - 0,06

0,04 - 0,05

8 °C

0,07 - 0,09

0,07 - 0,08

0,05 - 0,06

9 °C

0,10 - 0,12

0,09 - 0,11

0,07 - 0,08

10 °C

0,13 - 0,15

0,12 - 0,14

0,09 - 0,10

11 °C

0,17 - 0,20

0,15 - 0,18

0,12 - 0,14

12 °C

0,21 - 0,25

0,19 - 0,23

0,15 - 0,18

13 °C

0,27 - 0,32

0,23 - 0,28

0,19 - 0,22

14 °C

0,34 - 0,40

0,28 - 0,34

0,24 - 0,28

15 °C

0,42 - 0,50

0,35 - 0,42

0,30 - 0,35

16 °C

0,52 - 0,60

0,43 - 0,50

0,37 - 0,43

17 °C

0,63 - 0,75

0,52 - 0,60

0,45 - 0,52

18 °C

0,77 - 0,90

0,63 - 0,72

0,55 - 0,63

19 °C

0,92 - 1,10

0,75 - 0,85

0,66 - 0,75

20 °C

1,10 - 1,30

0,90 - 1,00

0,80 - 0,90

Razlaga

  • Bakterije: Pri temperaturah okoli 4 °C do 7 °C je hitrost delitve zelo nizka (med 0,01 in 0,06 delitev na uro), kar pomeni, da se bakterije delijo zelo počasi. Z naraščanjem temperature se hitrost delitve povečuje, pri 20 °C pa doseže približno 1,1 do 1,3 delitve na uro.


  • Plesni: Plesni začnejo rasti nekoliko hitreje kot bakterije pri nižjih temperaturah, vendar je njihova hitrost rasti pri nižjih temperaturah še vedno precej nizka. Pri 20 °C rastejo s hitrostjo približno 0,9 do 1 delitev na uro.


  • Kvasovke: Kvasovke se obnašajo podobno kot plesni, s počasno rastjo pri nizkih temperaturah in hitrejšo rastjo pri višjih temperaturah. Pri 20 °C se delijo s hitrostjo med 0,8 in 0,9 delitev na uro.


Zaključek

Tabela ponazarja, kako pomembno je vzdrževati nizke temperature za upočasnitev rasti mikroorganizmov. Pri nizkih temperaturah je rast mikroorganizmov zelo počasna, kar zmanjšuje tveganje za kvarjenje hrane in kontaminacijo. Pri višjih temperaturah se hitrost delitve mikroorganizmov povečuje, kar povečuje tveganje za kvarjenje in zdravstvene težave.


Zaradi tega je potrebno, da hladilniki in zamrzovalniki niso preobremenjeni in da dosegajo ustrezne temperature.

28 views0 comments

댓글


bottom of page